Borvidékek
Magyarország borvidékei
Jelenleg 22 borvidék található Magyarországon, ezeket 7 nagyobb borrégióba sorolják.
Tokaj
A legismertebb magyar borvidék az ország észak-keleti csücskében. A méltán híres tokaji aszú otthona.
Balatoni borrégió
Borvidékek: Badacsony, Balatonboglár, Balaton-Felvidék, Balatonfüred-Csopak, Nagy-Somló, Zala
Gyönyörű borvidék a Balatonnal és tanúhegyekkel. A talajok között a vulkanikus eredetű a fő, de fellelhető még mészkő, homokkő, lösz, barna erdőtalaj. Az éghajlatnak van egy kis szubmediterrán jellege, a Balaton kedvezően befolyásol. Bőséges napsütés, elegendő csapadék mennyiség jellemző. A régió elsősorban fehérborairól ismert, de vörösbort is találunk a környéken.
Szőlőfajták: olaszrizling, furmint, hárslevelű, juhfark, kéknyelű, királyleányka, szürkebarát, cserszegi fűszeres, tramini, rajnai rizling, sauvignon blanc, chardonnay, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, zweigelt
Borászatok: Konyári, Garamvári, Kristinus, Bujdosó, Légli (Balatonboglár); Laposa, Borbély, Villa Tolnay, Szeremley, Szászi, Skizo (Badacsony); Feind, Jásdi Pince, St.Donat, Petrányi, Tamás Pince (Balatonfüred-Csopak); Liszkai, Pálffy, Káli Kövek, Istvándy (Balaton-Felvidék); Kreinbacher, Tornai, Csordás-Fodor, Fekete Pince, Bogdán Birtok, Barcza, Kolonics, Györgykovács, Kőfejtő, Somlói Vándor (Nagy-Somló); Dóka Éva, Cezar Pince (Zala)
Dunai borrégió
Borvidékek: Csongrád, Hajós-Baja, Kunság
Magyarország két fő folyója, a Duna és a Tisza között elhelyezkedő borrégió, három fő borvidékkel. Az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke. A bortermelés már a középkorban elkezdődött a területen. Gyakorlatilag az összes magyar szőlőfajta megtalálható itt, a borok főleg friss és könnyed stílusúak. Az időjárásra a száraz és forró nyár, hideg tél és az átlagnál kevesebb csapadék a jellemző. Talajfajták lösz és homok.
Szőlőfajták: kékfrankos, rajnai rizling, kövidinka, zweigelt, kadarka, cserszegi fűszeres, chardonnay, ezerjó, olaszrizling
Borászatok: Koch, Kovács (Hajós-Baja); Frittmann, Font, Gál Winery (Kunság)
Egri borrégió
Borvidékek: Bükk, Eger, Mátra
A nevezetes és a kiemelkedő borvidékek egyike, hosszú történelmi múlttal. Hegységek, a dimbes-dombos táj teszi annyira festőivé a vidéket. Rengeteg turisztikai látványosság és Magyarország legmagasabb pontja, a Kékestető teszi még vonzóbbá. A déli fekvésű lejtőkön elhelyezkedő ültetvények védve vannak az északi széltől és kevesebb az eső is. A klíma kissé hűvösebb, mint más borvidékeken, de a napsütéses órák száma még mindig megfelelő, ideális illatosabb fehér borok készítéséhez, de a vidék főként vörös borairól ismert. Legnevezetesebb az egri bikavér, de ismerős lehet az egri csillag nevű fehér cuveé bor is. Talajtípusok vulkanikus eredetűek, lösz, riolittufa és lávakőzet.
Szőlőfajták: olaszrizling, leányka, királyleányka, chardonnay, cserszegi fűszeres, muscat, szürkebarát, kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah
Borászatok: Gallay, Sándor Zsolt (Bükk); Babiczki, Bárdos és Fia, Benedek, Dubicz, Losonczi, Ludányi, Szőke Mátyás, Szecskő (Mátra); Bolyki, Böjt, Demeter, Egri Korona, Gál Lajos, Gál Tibor, Gróf Buttler, Juhász, Kovács Nimród, St.Andrea, Tóth Ferenc, Thummerer, Vincze (Eger)
Észak-Dunántúli borrégió
Borvidékek: Pannonhalma, Mór, Etyek-Buda, Neszmély
Észak-nyugatra fekszik Budapesttől ez a régi és történelmi borvidékünk. Bortermelés már a római korban elkezdődött, és a 18. században jelentős volt az exportálás, ugyanis a magasabb savtartalmú borok a hosszabb szállítási útvonalakat is túlélték. A pannonhalmi borvidék éghajlata mérsékelten száraz és meleg, enyhébb telekkel. Jellemző talajtípusok a középkötött vályog, lösz és barna erdőtalajok. Neszmély időjárása hűvösebb, mint az átlag, szelesebb és több a csapadék is, mégis megfelelő a napsütéses órák száma. Tipikus a lösz, mészkő és a barna erdőtalaj. Mór borvidéke mérsékelten hűvös és szeles, tipikus talajtípusok a lösz, homok és erdőtalajok. A szintén szelesebb etyek-budai borvidéken több a napsütés és kevesebb az eső, főként mészkőből álló talajokat találunk itt. A fehér borok a jellemzőek, az időjárás pedig lehetővé teszi a korábban szüretelhető alapborok készítését a pezsgőgyártáshoz.
Szőlőfajták: olaszrizling, tramini, ezerjó, királyleányka, Irsai Olivér, rizlingszilváni, cserszegi fűszeres, zöld veltelini, chardonnay, sauvignon blanc, rhine riesling, pinot noir, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon
Borászatok: Pannonhalmi Apátsági Winery, Cseri, Babarczi, Szél Fiai (Pannonhalma); Haraszthy, Etyeki Kúria, Hernyák, Rókusfalvy, György-Villa, Anonym, Kovács, Debreczeni, Vabrik (Etyek-Buda); Hilltop, Szöllősi, Kősziklás, Szivek (Neszmély); Bozóky, Paulus, Vécsei, Csetvei, Geszler, Miklós Csabi, Molnár (Mór)
Pannon borrégió
Borvidékek: Pécs, Szekszárd, Tolna, Villány
Dél-Magyarországon található, Villány pedig a legdélibb borvidéke az országnak. Az éghajlat kontinentális egy kis szubmediterrán hatással Villánynál, száraz, forró és napos nyarak, enyhébb telek. Főként vörösbor készítése a jellemző, de ugyanúgy megtalálhatók a fehér borok is. Elkötelezett, remek borászok odaadó munkával nevessé tették Szekszárd és Villány nevét a testes, bordói stílusú vörösborokkal. Jellemző talajtípusok a lösz, homokkő, agyag (Pécs, Szekszárd), erdőtalajok (Tolna), és mészkő (Villány).
Szőlőfajták: cirfandli (pécsi sajátosság), hárslevelű, rajnai rizling, sauvignon blanc, chardonnay, olaszrizling, kékfrankos, kadarka, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, portugieser, zweigelt
Borászatok: Lisicza, Wekler, Somogyi Tibor (Pécs); Lajver, Eszterbauer, Vesztergombi, Takler, Bodri, Dúzsi Tamás, Heimann, Mészárso Pál, Sebestyén, Szeleshát, Vida (Szekszárd); Tűzkő (Tolna); Bock, Csányi, Gere Attila, Gere Tamás, Kiss Gábor, Malatinszky Kúria, Polgár, Sauska, Tiffán Ede és Zsolt, Vylyan, Heumann (Villány)
Soproni borrégió
Egyetlen borvidék alkotja ezt a régiót, méghozzá a soproni. Zala mellett a legnyugatibb magyar borvidék, észak-nyugaton az ausztriai határnál fekszik. Sopron városa és a borvidék szőlészeti, kulturális és földrajzi szempontból is a szomszédos ausztriai Burgenland borvidékéhez kötődik. Az osztrákoknál oly ismert Blaufränkisch-hez hasonló a kékfrankos, melynek neve a napóleoni időkből ered, a történet szerint, amikor elfoglalták a területet, kék színű bankójukkal fizettek a borért. Habár Sopron a kékfrankos fővárosa, fehér borokat is készítenek a vidéken. Az időjárás hűvösebb, szelesebb és csapadékosabb, mint más borvidékeken, a telek pedig enyhék. A vidék talaja változatos, sok helyen meszes, de előfordul lösz, vályog, kristályos pala és barna erdőtalaj is.
Szőlőfajták: zöld veltelini, Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay, kékfrankos, zweigelt, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon
Borászatok: Taschner, Weninger, Jandl, Pfneiszl, Vincellér, Iváncsics, Gangl, Lővér, Luka, Sterlik, Linzer-Orosz
Tokaji borrégió
Ugyancsak egyetlen borvidék tartozik ide, mégpedig a tokaji. Magyarország legismertebb borvidéke észak-keleten a Zemplén-hegységnél található. A történelmi Tokaj világszerte híres az édes (desszert) borairól, főként a tokaji aszúról. Kontinentális az éghajlat forró nyarakkal, hideg telekkel és hosszú, meleg, napsütéses ősszel. Az őszi ködös napokat a Bodrog folyónak köszönheti, valamint a szélvédettségnek, tökéletes alapot adva a nemespenész kialakulásához. Ez a mikroklíma és a talajadottságok kulcsfontosságúak az aszú készítéséhez. Az aszúsodott szemeket kézzel szüretelik elég későn, általában október-novemberben. Majd azonos évjáratú borban vagy erjedésben lévő mustban áztatják őket 24-48 órán keresztül folyamatos keverés mellett. A folyamat végére a bor felszínén keletkező aszútésztát eltávolítják, préselik és egy bizonyos gönci hordóba (pontosan 136 literes) öntik. Itt említjük meg a puttonyos elnevezést, egy gönci hordónyi borhoz vagy musthoz annyi puttony mennyiségű aszúszemet adnak, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni. 2013-tól már csak 5 és 6 puttonyos tokaji aszút lehet készíteni Magyarországon. Mielőtt forgalomba kerül, a tokaji aszúnak legalább egy évig hordóban, egy évig pedig üvegben kell érlelődnie a szabály szerint. A riolittufába vájt földalatti pincékben a talaj segítségével egész évben állandó a hőmérséklet, a falakat és az üvegeket pedig egy Cladosporium cellare nevű pincepenész borítja vastagon, mely az állandó páratartalomért felelős. Ezek a fontos részletek mind elengedhetetlenek ennek az egyedi bornak a készítésében. Nem csak édes borokat készítenek Tokajban, hanem kiváló száraz fehérborokat is, főleg furmintot. A fehér cuvée borok is népszerűek.
Szőlőfajták: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő, zéta, kabar
Borászatok: Szepsy, Oremus, Holdvölgy, Patricius, Disznókő, Tokaj Hétszőlő, Royal Tokaji, Grand Tokaj, Gróf Degenfeld, Basilicus, Áts, Hímesudvar, Demeter Zoltán, Balassa, Szent Tamás, Bott, Árvay, Barta, Zsirai, Béres, Dereszla, Sauska, Paulay, Lenkey, Tokaj Kikelet, Demetervin, Tokaj Nobilis, Pajzos és Megyer